Повече от 20 000 британски военнослужещи са участвали в тестове на оръжия

...
Повече от 20 000 британски военнослужещи са участвали в тестове на оръжия
Коментари Харесай

Медицински досиета с „липсваща информация“: Какво крие британското правителство от ветераните, провеждали ядрени опити

Повече от 20 000 английски военнослужещи са участвали в проби на оръжия от Студената война в Австралия и Южния Пасифик. Никой от тях в никакъв случай не е получавал обезщетение за болесттите, които считат, че са породени от радиация, съобщава Sky News.

Изминаха повече от шест десетилетия, откогато Джон Морис служи на остров Коледа в южната част на Тихия океан, където английското държавно управление тества нуклеарни оръжия.

Оттогава 86-годишният мъж е виждал по какъв начин други членове на неговия отряд умират заради разнообразни болести, в това число рак.

" Някои изгубиха децата си, други родиха деца с недостатъци ", коментира Морис, пред кореспондент от малкия екран. 

Морис споделя, че когато е бил на 22 години, са го диагностицирали с рак и пернициозна анемия.

Военнослужещият разяснява, че синът му е умрял, когато е бил едвам на четири месеца. По думите му, дробовете на сина му не са се развили вярно.

Морис постоянно се е чувствал отговорен, той има вяра, че гибелта на сина му е вследствие на генетичен недостатък, породен от радиацията, на която е бил изложен, оповестява Sky News.

„ Бях там за тестването на четири атомни бомби. Най-близката беше на 20 благи. Бях облечен с чифт къси панталони, риза и слънчеви очила, а се усещаше сякаш седя в центъра на слънцето “, казва Джон Морис. 

Медицински досиета с „ изчезнала информация “

Повече от 20 000 английски военнослужещи са взели участие в проби на оръжия от Студената война в Австралия и Южния Пасифик. Никой от тях в никакъв случай не е получавал обезщетение за болесттите, които считат, че са породени от радиация. 

„ Исках медицинските си досиета и ги получих, само че те наподобяват изменени, тук-там в тях липсва информация. Знам сигурно, че са ми взети проби от урина и кръв, само че проучванията не са вписани “, казва Морис.

Морис показва, че и други ветерани съдят британското държавно управление, тъй като не им е предоставило медицински им досиета.

Оли Троен, един от юристите, работещи с тях, споделя, че когато ветерани са поискали здравна информация, тя често е била непълна.

„ Открихме над 200 архивни документа, които ясно демонстрират, че ветераните са били длъжни, да се тестват както за проби от кръв, по този начин и за урина, и двете, преди да отидат в Южния Пасифик, с цел да вземат участие в нуклеарните опити. Ако тези проби бяха направени, къде са те в този момент? " пита Троен.

„ Не е задоволително Министерството на защитата да каже „ съжаляваме, че нямаме тези записи “. Трябва да знаем за какво ги няма, къде са и кой ги е изгубил “, безапелационен е юристът.

" Какво крият? "

Бащата на Стив Пърс, Дейвид, който е ръководил летище в Австралия, където са били извършени проби на нуклеарни оръжия споделя, че синът му се е родил с редица увреждания. 

Пърс показва, че синът му използва инвалидна количка. Той има вяра, че радиация е предизвикало положението на сина му.

„ Тази седмица получих имейл от Кралските военновъздушни сили (RAF), в който се споделя, че не мога да получа медицинското си досие. Сякаш знаят, че това, на което съм бил изложен, евентуално е предизвикало положение на сина ми ", споделя той.

„ Винаги съм казвал, че в никакъв случай няма да имам деца, само че се ожених. Със брачната половинка ми имаме малко момченце. Детето ми страда от заболяване на зъбите, много потомци на нуклеарни ветерани оповестяват за проблеми със зъбите ", разказва Стив Пърс.

„ Така че страхът ми е, че да, съм му предал нещо. Играех ли на генетична съветска рулетка с живота му? “

„ Ние сме признателни на всички военнослужещи, които участваха в английската стратегия за нуклеарни опити и допринесоха за запазването на сигурността на нашата нация. Те ще получат орден в символ на самопризнание ", се показва в изявление на Министерството на защитата.

„ Остава подозрението, че никаква информация не се укрива от ветераните и всички медицински досиета, направени преди, по време или след присъединяване в тестванията на нуклеарно оръжие в Обединеното кралство, се съхраняват в самостоятелни военни медицински досиета в държавните архиви ", съобщава Sky News.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР